Flere og flere søger læ for ensomheden i Café Parasollen

Hos Café Parasollen er der vind i sejlene. Normalt er det en positiv nyhed, men det er ikke sagen hos den fællesskabende café i Vejle.

Guirlanden her hænger på Anni Lindums kontor som en konstant påmindelse om, hvor vigtigt hendes arbejde er. Guirlanden er lavet af Parasollens gæster, som en form for modsvar på sparekataloget fra kommunen. Her har alle skrevet, hvad stedet gør for dem, og hvad det betyder for dem.

Af Signe Staugaard

To dage er aldrig ens, og der sker konstant noget. Café Parasollen arbejder for at skabe fællesskab for andre, der er i en udsat livssituation. Da Anni Lindum tilbage i maj startede som daglig leder i Café Parasollen, lavede de 45 portioner mad, nu er de oppe på at lave 55. Denne stigning er sket gradvist, men det har især grebet om sig den sidste måned. Det har især været tydeligt for medarbejderne, at behovet for følelsen af fællesskab har været stigende.

Noget af interessen kan forklares af, at et lille værested i Løget lukkede for nyligt, hvilket har tiltrukket flere af det væresteds gæster hen mod Parasollen. Stedet lukkede, da det ikke længere kunne køre rundt grundet nye besparelser på det sociale område. En anden forklaring på det øgede besøgstal hos Parasollen kan ifølge Anni Lindum også være, at flere fortæller, at de er ensomme. Netop ensomhed er noget, som helt generelt viser sig at være en stigende tendens, i hvert fald hvis man spørger generalsekretær for KFUM’s Sociale Arbejde, Peder Meisner.

”Helt generelt er der flere og flere, der står og er ensomme og uden netværk. Folk har brug for steder at søge hen. Det er ensomhed i meget varierende grad. Nogle af dem føler sig ensomme, selvom de er omgivet af mennesker, mens andre decideret ikke har noget netværk,” siger Peder Meisner.

Faktaboks:
KFUM’s Sociale Arbejde arbejder på at yde en diakonal og social indsats og bidrage til at skabe værdige kår for mennesker i udsatte livssituationer, alt dette med grundlag i den danske folkekirke.

Aftenåbningerne er et hjertebarn for mange

Parasollen arbejder med kærlighed, omsorg og at sørge for, at de kan øge værdigheden, trivslen, fællesskabet og oplevelsen af at høre til hos de mennesker, der kommer. Det gør de blandt andet gennem to ugentlige aftenåbninger, hvor der er fællesmiddag.

Normalt fik Café Parasollen en halv million af kommunen om året til at have tre aftenåbninger om ugen, men efter nylige besparelser sidder de nu tilbage med knap en tredjedel. Trods at Parasollen principielt har fået fjernet to ud ad tre aftenåbninger, så har de insisteret på at holde åbent to aftener alligevel. Men besparelserne gavner i hvert fald ikke de udsattes vilkår.

”Det er som om, man ønsker, at man kunne forcere processerne. Og det duer ikke, når det er mennesker, vi har med at gøre. Deres rejse tager lang tid. Det er processer,” siger Anni Lindum.

Aftenåbningen betyder meget for dem, der kommer i caféen. Anni Lindum er derfor i gang med at søge alle midler, hun kan, i håbet om at kunne blive ved med at have minimum to aftenåbninger om ugen, men hvad udsigterne er til to aftenåbninger i fremtiden, vides endnu ikke.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *