Mandag træder Vejle Kommunes nye besparelser på væresteder for psykisk sårbare i kraft. De medfører reducerede åbningstider og deraf en reducering af muligheden for at være det sted, de psykisk sårbare går hen fremfor at isolere sig.
Af Signe Johnsen Damgaard
Er du psykisk sårbar og bor i Vejle Kommune, har du mulighed for at benytte dig af de seks væresteder, som huser rundt omkring i kommunen. På værestederne møder du ligesindede mennesker og et dygtigt samt omsorgsfuldt personale. Et personale, som dyrker de tætte relationer og oplevelsen af, at man ikke er alene med sin sårbarhed. Grundet kommunens besparelser på området, vil der fra på mandag være længere imellem disse oplevelser.
Hjælp til etablering af nye fællesskaber
Besparelserne kan få alvorlige konsekvenser for borgerne, siger Kenneth Stubkjær Kristiansen, som er tidligere misbruger og nu en del af Vejle Kommunes udsatteråd. Dette skyldes den reducering af åbningstiderne, som besparelserne vil medføre.
“Finder du ikke nye fællesskaber af mennesker, der vil det samme som dig selv, jamen så har du to muligheder: Gå tilbage til det, du kommer fra, og så holder du dig næppe clean og ædru, ellers ender du i ængstelighed,” siger han.
Til dagligt er Kenneth Stubkjær Kristiansen blandt andet med til at facilitere fællesskaber for mennesker, som er kommet ud af et misbrug. Han fremhæver vigtigheden af, at man som tidligere misbruger kan få hjælp til at få skabt en ny omgangskreds, da det er vanskeligt selv at gøre, når man er begrænset af den sårbarhed, som følger med.
Kenneth Stubkjær Kristiansen ser det også som en mulig konsekvens, at det kan blive dyrere for kommunen i fremtiden, når de ikke prioriterer forbyggelsen. Til det siger han:
“Det er så himmelråbende vanvittigt.”
Isolering og ensomhed
Det er ikke kun tidligere misbrugere, som bliver ramt af reduceringen i åbningstiderne. Centerleder i Center for Social Rehabilitering hos Vejle Kommune, Lotte Kjeldsen, frygter, at brugerne i højere grad vil isolere sig og blive mere ensomme, når værestederne ikke holder åbent. Specielt er Lotte Kjeldsen bekymret for de ferielukninger, de har været nødt til at implementere.
”Der kan man faktisk nå at blive ret så dårlig psykisk, hvis man ikke kan komme i kontakt med nogen andre end os,” siger hun.
Hun tilføjer, at personalet vil forsøge at klæde brugerne på, så de ved, hvad de skal gøre, hvis deres sygdom eksempelvis eskalerer i weekenden, hvor nogle af værestederne, som følge af besparelserne, nu holder lukket.
Byrådsmedlem og en del af voksenudvalget, som står bag besparelserne, Jørgen Mikkelsen anerkender frustrationen.
”Vi forsøgte at finde nogle steder, hvor vi syntes, det gjorde mindst ondt, men det gør stadig afsindigt ondt,” siger Jørgen Mikkelsen.
God ting at tage fat på. Der er måske ikke så mange, der er opmærksomme på sådan en ændring, som denne, hvis man ikke selv er berørt eller kender nogle, der er. Så det er jo en vigtig ting at få sat lidt fokus på.